Apteekin palvelut
Maaningan apteekin vinkit flunssan hoitoon ja ehkäisyyn
Syyskauden alettua eri virukset leviävät päiväkodeissa, kouluissa sekä työpaikoilla ja monet sairastuvatkin flunssaan eli nuhakuumeeseen. Flunssia on kuitenkin liikkeellä ympäri vuoden. Lapset sairastavat vuoden aikana keskimäärin 5–7 flunssaa, nuoret ja aikuiset 2–3 ja iäkkäät yhden. Nuhakuumeita aiheuttavat sadat eri virukset, joista yleisimpiä ovat rinovirukset.
Flunssan oireet
Flunssan ehkäisy
Paras flunssan ehkäisy on hyvä käsihygienia, koska flunssavirukset tarttuvat helpoimmin käsikosketuksella. Tartuttavin vaihe alkaa oireiden alusta ja kestää yleensä vain pari kolme päivää, vaikka oireet siitä jatkuisivatkin. Siksi esimerkiksi töistä tai koulusta ei tarvitse olla pois tartuttavuussyistä, vaan voinnin vaatiman ajan.
Sinkin on todettu sekä ehkäisevän että lyhentävän flunssan kestoa. Sinkin käyttö on aloitettava heti ensioireiden ilmaannuttua tai kun joku lähipiiristä sairastuu flunssaan. Sinkki ehkäisee noin kolmanneksen lasten flunssaan sairastumisista. Lapsille sinkkiä löytyy esimerkiksi juomajauheessa, joka sisältää sinkkiä, c- vitamiinia ja hunajaa.
Aikuisilla sinkki lyhentää oireiden kestoa noin kolmanneksen, mutta annoksen on oltava riittävä, vähintään 75 mg eli esim. 6 imeskelytablettia päivässä. Korkea annos voi kuitenkin aiheuttaa haittavaikutuksia, joita ovat pahoinvointi, vatsakipu ja ripuli. Imeskeltävän sinkin olisi hyvä olla asetaattisuolamuodossa, jotta teho olisi mahdollisimman hyvä. Myös sinkkisuusuihkeet toimivat flunssan ehkäisyssä ja oireiden lyhentämisessä.
Milloin lääkäriin?
Tavallinen flunssa vaatii harvoin lääkärikäyntiä. Kuitenkin jos flunssaan liittyy aikuisella korkea kuume, voimakas uupumus tai jos hengittäminen on selvästi raskasta, on hyvä käydä lääkärin vastaanotolla. Samoin, jos oireet ovat olleet selvästi paranemassa ja palaavat takaisin parin viikon kuluessa, on hyvä käydä lääkärissä tarkistuttamassa, ettei ole kyse bakteerin aiheuttamasta jälkitaudista.
Jos lapsella kuume on kestänyt yli 5 päivää, flunssa on pitkittynyt yli kahden viikon mittaiseksi tai lapsi muuttuu kivuliaaksi ja alkaa heräillä öisin, on lapsi hyvä viedä lääkärin vastaanotolle. Samoin, jos lapsen hengitys muuttuu tiheäksi tai puuskuttavaksi tai hengitykseen liittyy selvä vinkuna, on hänet vietävä lääkäriin. Tärkeintä on lapsen yleisvointi, jos hän vaikuttaa kohtuuttoman väsähtäneeltä, on aina hyvä käydä lääkärin vastaanotolla.
Lähteet
Lumio J: Tietoa potilaalle: Flunssan eli nuhakuumeen itsehoito, Lääkärikirja Duodecim 26.9.2018
Lumio J: Tietoa potilaalle: Nuhakuume, flunssa, Lääkärikirja Duodecim 3.9.2018
Pitkäranta A: Flunssan hoito, Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2008;124(22):2561-7
Reinivuo H, Erlund I: Sinkkiä flunssaan - kannattaako? Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, 2017;133(24):2334-5